Femke Roosma
  • Home
  • Gemeenteraadslid Amsterdam
    • Inzet en Resultaten 2018-2022
    • Inzet en Resultaten 2014-2018
    • Inzet en Resultaten 2010-2014
    • Notities
  • Blogs
  • Opinieartikelen
  • Scientific Publications

Fractievoorzitter GroenLinks Amsterdam
Portefeuilles: Algemene Zaken, Financiën, Ongedocumenteerden, Fearless Cities

GroenLinks Amsterdam
NA DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN MAART 2018 
Foto
Op 21 maart 2018 werd GroenLinks voor het eerst in de geschiedenis van de stad de grootste partij in Amsterdam. 

De dag na de verkiezingen schreven we het volgende op onze site:

Een nieuwe lente en een nieuw geluid. Amsterdam kiest voor verandering. Kiest voor het bestrijden van ongelijkheid, voor radicale vergroening en keert zich tegen racisme en discriminatie. De stad snakt naar een nieuwe koers, naar nieuwe verbondenheid.
Wij zijn vereerd door de overweldigende steun die Amsterdammers ons hebben gegeven. Stemmers bedankt! En we danken al die fijne GroenLinksers die zo fantastisch met ons campagne hebben gevoerd.

De grootste partij zijn, is een zware verantwoordelijkheid. Daar zijn we ons terdege van bewust. Wij zien het als een opdracht om de komende jaren de stem van álle Amsterdammers door te laten klinken in het stadsbestuur en de stad samen met Amsterdammers eerlijker en groener te maken en meer verbonden te laten zijn.
(...)
Wij gaan de komende weken keihard werken om snel een nieuw stadsbestuur te vormen. Verandering begint hier en nu.

Rutger Groot Wassink
Femke Roosma



Met 24.609 stemmen werd ik opnieuw verkozen in de gemeenteraad.  
​
Direct na de verkiezingen startten de onderhandelingen. Wij schreven deze brief aan de informateur. 
Na twee maanden onderhandelen werd op 24 mei het coalitieakkoord 'Een nieuwe lente, een nieuw geluid' gepresenteerd. 

Op 30 mei werd het nieuwe college van GroenLinks, D66, PvdA en SP geïnstalleerd, met daarin drie GroenLinks wethouders: Rutger Groot Wassink, Marieke van Doorninck en Touria Meliani. 

Sinds juni ben ik fractievoorzitter van onze 11 koppige fractie (10 raadsleden en 1 duo-raadslid).

Op 26 juni werd bekend dat Femke Halsema wordt voorgedragen als Burgemeester van Amsterdam.

Nu zijn we er klaar voor om grote idealen te verwezenlijken: ​https://www.femkeroosma.com/blogs/we-zijn-er-klaar-voor-om-grote-idealen-te-verwezenlijken

Foto
Foto
Foto

​KANDIDAAT GEMEENTERAADSLID 2018-2022

Foto
Wie houdt er niet van Amsterdam? Een fantastische stad om te wonen, werken en leven. Maar ook een plek waar ongelijkheid kan groeien, de dominantie van de markt mensen uitsluit en lager opgeleiden eerder en vaker te maken krijgen met gezondheidsklachten en eenzaamheid. Ik geloof dat de overheid de oprukkende markt en de vercommercialisering in de stad kan terugdringen. Ik geloof dat onze stad mooier wordt als we ongelijkheid in inkomen, vermogen/schulden en gezondheid tegengaan. Ik geloof dat onze stad fijner is als we plek kunnen maken voor iedereen; waar je ook vandaan komt, of je nu wel of geen papieren hebt. Het opvangen van mensen die kwetsbaar zijn is geen zaak van barmhartigheid, maar een kwestie van rechtvaardigheid. We kunnen meer doen als overheid, we kunnen onze stad mooier en rechtvaardiger maken. Dat zie ik als onze gezamenlijke opdracht. 
​
Daarom stel ik me graag nog een periode kandidaat als gemeenteraadslid voor GroenLinks in de periode 2018-2022. 


De kandidatencommissie draagt mij voor voor plek 2 op de lijst met het volgende advies:
​
De commissie draagt met veel plezier Femke Roosma voor als nummer twee. De afgelopen twee periodes als (duo-)raadslid heeft Femke zich toonaangevend en gezaghebbend gepresenteerd op financiën en het sociaal domein. Ze heeft laten zien een verbindende factor binnen de fractie en de raad te zijn. Mensen binnen en buiten de raad werken graag met Femke samen en ze heeft daarbij veel GroenLinkse resultaten geboekt. We verwachten dat Femke een centrale rol binnen de volgende fractie kan spelen. 
​



Foto
Foto
WAAROM GEMEENTERAADSLID?:
​

Amsterdam is een prachtige stad, om te wonen, te werken en te leven. In de stad kunnen mensen emanciperen, maar het is ook een plek waar ongelijkheid tussen groepen kan groeien en waar mensen worden uitgesloten. Ongelijkheid zien we overal: in besteedbare inkomens, in schulden, in gezondheid en in de toegang tot zorg. Die ongelijkheid moet worden weggenomen. En dat gaat verder dan alleen kansen bieden. Armoede en uitsluiting tegengaan is geen zaak van barmhartigheid, maar een kwestie van rechtvaardigheid. Hoe die ongelijkheid aan te pakken en te verminderen, dat zie ik als de grootste uitdaging.
​
Naast mijn werk als universitair docent sociologie aan Tilburg University, strijd ik als gemeenteraadslid onder andere voor opvang voor álle daklozen. Iedereen moet binnen kunnen slapen, waar je ook vandaan komt, hoe warm of koud het buiten ook is. Dakloosheid is de meest extreme vorm van sociale uitsluiting is en dat tegengaan is voor mij een grote prioriteit.

Mensen die ziek zijn of een handicap hebben, mogen niet ook nog eens extra ‘gestraft’ worden met hoge kosten voor zorg. Eigen bijdrages voor zorg zijn onrechtvaardig. Ik geloof in solidariteit tussen ziek en gezond. Het is al gelukt om een aantal eigen bijdrages voor zorg af te schaffen en andere te verlagen. Maar dat is wat mij betreft het begin.

De ongelijkheid in gezondheidsverschillen is groot in Amsterdam: lager opgeleiden leven korter en in veel minder gezonde jaren. Investeren in preventie en welzijn is hiervoor de oplossing, maar daar is de afgelopen tijd alleen maar op bezuinigd. Het is tijd om die trend te keren. In 2017 is daarvoor met een voorstel van GroenLinks de eerste stap in de goede richting gezet: er komt drie miljoen per jaar bij voor preventieve zorg in de buurt.

Amsterdam moet een stad zijn die solidariteit tussen arm en rijk, ziek en gezond hoog in het vaandel heeft staan. Een stad die zich hard maakt voor de rechten van minderheden. Een stad waar Amsterdammers het voor het zeggen hebben, in plaats van de markt of de overheid. En een stad met ruimte voor groen, voor fietser en voetganger, met frisse lucht en schone energie. Daarom GroenLinks, dus.

Foto


3040 STEMMEN… 

Op 27 maart 2014 ben ik met vijf andere collega's van GroenLinks geïnstalleerd in de Gemeenteraad van Amsterdam. Een eer!


Met 3040 stemmen ben ik direct en met voorkeusstemmen verkozen. Daar werd ik even stil van.

Hier wil ik iedereen die op mij gestemd heeft en/of mij gesteund heeft ontzettend bedanken! Heel veel dank voor zoveel vertrouwen. 

De komende jaren blijf ik me bezig houden met Zorg, Welzijn en Armoede. Daarnaast ga ik, als vicefractievoorzitter, ook de portefeuille Financiën doen. 


Foto
POLITIEKE RESULTATEN 2010-2014

Sinds september 2010 ben ik duo-raadslid in GroenLinks fractie met de portefeuilles Zorg, Welzijn en Armoede beleid.
Samen met de raadsleden Fenna Ulichki en Jan Hoek bereikte ik namens GroenLinks de volgende resultaten:

Dak- en thuislozen
  • Amsterdam kent geen eigen daklozen eerst beleid. De winterkoudeopvang is open voor álle dak en thuislozen. 
  • Er komen 300 kleinschalige woonvoorzieningen (Herstart Studio’s) voor ex- dak en thuislozen dankzij een investering van 2 miljoen euro. 
  • In het initiatiefvoorstel “Een Toegankelijke Opvang voor Dak- en Thuislozen: over regiobinding, sociale binding en bad, bed en brood voor iedereen” pleitte ik voor toegankelijke inloop voorzieningen voor álle dak- en thuislozen en ik pleitte ervoor de harde regels voor regiobinding los te laten en in plaats daarvan te kijken naar waar dak- en thuislozen na uitstroom weer het beste kunnen integreren in de maatschappij. 
  • Met de SP dienden we het initiatiefvoorstel ‘Beboeten van Daklozen uit de Algemene Plaatselijke Verordening’ om het zinloze beboeten van daklozen die buitenslapen te stoppen. 
  • De daklozenkrant Z! kreeg een extra ondersteuningsubsidie van 50.000 euro. 
  • Inloophuis voor dak en thuislozen, de Kloof, is open gebleven. 
  • Streetcornerwork in Zuidoost kan zijn werk blijven voortzetten. 

Werk voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt
  • Naar aanleiding van het initiatiefvoorstel ‘Warm Welkom voor Arbeidsmigranten’ gaat de gemeente arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa meer en beter ondersteunen om oplichting en uitbuiting te voorkomen.
  • Er komt een investeringsfonds van 1,4 miljoen euro voor sociale firma’s die arbeidsmatige dagbesteding en begeleid werk bieden aan mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt. Ook werden de aanbestedingsregels meer ‘sociale firma’ proof gemaakt, zodat sociale firma’s een grotere kans hebben om opdrachten bij de gemeente binnen te slepen. 
  • In het initiatiefvoorstel ‘Werkende Minima Verdienen Meer’, wat tot stand kwam dankzij de denktank Werkende Minima van GroenLinks, deden we verschillende voorstellen om werkende minima te ondersteunen. Het voorstel voor ‘flexibele bijstand, stabiel inkomen’ is daarvan het belangrijkste resultaat. 

Toegankelijkheid
  • Naar aanleiding van het initiatiefvoorstel ‘Amsterdam 10x Toegankelijker’ , dat tot stand kwam in samenwerking met verschillende belangenbehartigers en ervaringsdeskundigen, ligt er een uitgebreid Plan van Aanpak om de toegankelijkheid in de stad te verbeteren.  Hierbij worden onder andere afspraken gemaakt voor een toegankelijker openbaar vervoer. Er wordt gebruikt gemaakt van de checklist toegankelijkheid bij aanpassingen in de openbare ruimte. Er komt een sluitend systeem van blindegeleidelijnen. 

 Zorg en Welzijn
  • Bij het Koersbesluit Decentralisatie AWBZ heeft de raad uitgesproken dat vanwege het belang van dagbesteding, alle doelgroepen toegang houden tot een vorm van dagbesteding en dat bij elke vorm van georganiseerde dagbesteding gegarandeerd wordt dat informele zorgverleners terug kunnen vallen op de steun en kennis van een professional. 
  • Bij de eerste plannen voor de decentralisatie zorg pleitten wij voor het behoud van het persoonsgebonden budget (PGB) voor begeleiding. Bij het Koersbesluit Decentralisatie AWBZ  heeft de raad uitgesproken dat het PGB wordt ingevoerd voor alle vormen van individuele zorg.
  • In de nieuwe WMO meer geld zal worden besteed aan de ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers en dat informele zorgverleners een substantiële rol krijgen in de uitvoer (samen met de PvdA).
  • Wij pleitten voor een systeem van inkomensafhankelijke en belastingaftrekbare dienstencheques voor Hulp bij Huishouden om de hulp bij huishouden zoveel mogelijk overeind te houden. 
  • Bij de decentralisaties komt er meer aandacht voor voor de positie van vrouwelijke mantelzorgers en hun emancipatie
  • Geld dat is bespaard op de zorg blijft behouden voor de zorg. Geld voor zorg blijft voor zorg. 
  • Bij de preventieve gezondheidszorg komt er meer aandacht voor het belang van gezonde longen. 

Armoede en inkomensondersteuning
  • Er kwam 2 miljoen euro extra voor de inkomensondersteuning van chronisch zieken en gehandicapten.
  • Er is een onderzoek gedaan naar de positie van ouderen met een onvolledig AOW (vaak migranten). Er wordt meer ingezet op voorlichting voor het aanvragen van extra inkomensondersteuning door deze groep. 
  • Incidenteel geld voor armoedebestrijding is deels structureel gemaakt.

Lees hier: Inzet en Resultaten 2010-2014
Lees hier: Notitie 7x voor de Zorg!

Foto

SPEECH voor de ALGEMENE LEDENVERGADERING - GROENLINKS AMSTERDAM - 
28 november 2013

Beste GroenLinksers, lieve partijgenoten, Kameraden,

Vier jaar geleden was ik nog relatief nieuw in de partij. Actief geworden omdat ik wat wilde doen met mijn idealen. Omdat politiek al generaties in mijn bloed zit.
Vier jaar geleden zetten jullie mij op 11, na o.a. Paulus' zijn pleidooi voor "een rode meid als parel in de klassenstrijd". Jullie gaven mij een kans om het politieke vak te leren

Die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Als het rode duo-raadslid in de fractie. "Erg links, maar er valt mee te praten." Zo als ze het bij de VVD zeggen.

De afgelopen jaren heb ik samen met de fractie, vooral in een hele fijne samenwerking met Fenna en Jan, laten zien dat GroenLinks de sociaalste partij van Amsterdam is.

We streden voor alle daklozen onder dak, voor royale inkomensondersteuning voor chronisch zieken en gehandicapten, voor een toegankelijk Amsterdam, voor goede zorg en dagbesteding voor iedereen.
En voor groepen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt: voor werkende minima en arbeidsmigranten. …

Nu vraag ik jullie om een verkiesbare plek.

Om in kleine stapjes te strijden voor de grote idealen die ons allemaal zo na aan het hart liggen. 
·         Voor idealen die radicaal groen zijn: een einde maken aan t uitbuiten van de aarde
·         Voor idealen die fundamenteel democratisch zijn: niet van de markt, niet van de overheid maar van onderop
·         En voor idealen die links zijn. Gewoon links. Lekker Links! 

Maar ook voor ons Amsterdam. Voor GroenLinks-city!
·         De meest vluchting-vriendelijke stad van Nederland!
·         De stad die zich verzet tegen kleinerende en onmenselijke regels van Jette Kleinsma voor bijstandsgerechtigden
·         De stad die vecht vóór windmolens en tegen de kolenboeren
·         De stad van de rare vogels en de doe-het-zelf'ers 
·         De stad waar wij zo trots op zijn!

In mijn ogen ga je niet de politiek in omdat het "leuk" is. Politiek doe je om het moet. Vanuit je hart. Omdat je wil dat de wereld beter wordt. Stap voor stap. 

Ik ben begonnen met die met die stappen, en ik wil er graag nog een paar meer zetten, en een paar grotere zetten. Om te strijden voor onze mooie idealen en te knokken voor wat kwetsbaar is. 

Ik hoop op jullie steun.

Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.