Femke Roosma
  • Home
  • Scientific Publications
  • Opinieartikelen
  • Gemeenteraadslid Amsterdam 2010-2022
    • Inzet en Resultaten 2018-2022
    • Inzet en Resultaten 2014-2018
    • Inzet en Resultaten 2010-2014
    • Blogs
    • Notities

Daklozen beboeten voor buitenslapen werkt averechts

3/2/2014

0 Comments

 
4 juni 2013

GroenLinks Amsterdam maakt zich zorgen over de enorme stijging in het aantal boetes voor buitenslapers. Het Parool meldde afgelopen donderdag dat het aantal boetes gestegen is van 7 in 2010 naar 857 in 2011 en 724 in 2012. Volgens GroenLinks werkt het beboeten van buitenslapers averechts en is het opjagen van daklozen absoluut onnodig. GroenLinks heeft daarom morgen een debat aangevraagd in de gemeenteraad.

Femke Roosma, woordvoerder Zorg voor GroenLinks in de gemeenteraad: “De gemeente hanteert sinds 2011 toegangcriteria voor de nachtopvang. Daarnaast moeten daklozen, doordat de instroom bij de opvang toeneemt, steeds vaker eerst op eigen kracht een alternatief zoeken. Wanneer als gevolg daarvan mensen buiten moeten slapen kan je het niet maken om boetes uit te schrijven.” Op slapen in de openlucht staat een boete van 130 euro. Volgens het Parool stelt een woordvoerder van de gemeente dat een dakloze deze boete kan betalen door “het bijverdienen van een zakcentje”. Roosma: “Het geven van boetes is zinloos, daklozen kunnen die niet betalen en al helemaal niet bijverdienen. Vaak leidt het ertoe dat daklozen een nacht in de cel moeten doorbrengen, dat kost veel meer dan het betalen van die boete oplevert.” Als de daklozen met de boetes blijven zitten, dan lopen de schulden snel op. Het Centraal Justitieel Incasso Bureau werkt bovendien niet mee aan schuldsaneringtrajecten. Roosma: “Door schulden kunnen daklozen vaak geen huis en baan vinden en moeilijk uitstromen uit de opvang. Zo raken zij alleen maar dieper in de problemen en dat is in helemaal niemands belang. Het boetebeleid is oneerlijk en werkt op vele manieren averechts.”

0 Comments

Amsterdam 10x toegankelijker

3/2/2014

0 Comments

 
14 februari 2013


Amsterdam is een prachtige stad, maar niet altijd even toegankelijk voor rolstoelgebruikers, scootmobielen, blinden of slechtzienden. Denk aan blokkades in de openbare ruimte, ontoegankelijk openbaar vervoer en openbare gebouwen met trappen en drempels. Als Amsterdam een stad wil zijn waarin iedereen kan participeren, dan moeten we dat ook mogelijk maken en de toegankelijkheid van deze stad verbeteren. Daarom presenteert GroenLinks het initiatief Amsterdam 10x Toegankelijker!

GroenLinks Amsterdam heeft samen met belangenorganisaties en ervaringsdeskundigen uit verschillende stadsdelen een top 10 samengesteld van urgente speerpunten op het gebied van toegankelijkheid in Amsterdam.

De top tien bestaat onder meer uit het invoeren van een checklist toegankelijkheid bij het uitvoeren van projecten in de openbare ruimte, het betrekken van ervaringsdeskundigen bij het ontwerpen en maken van nieuwe voorzieningen, toegankelijke bushaltes, het duidelijker melden van wegopbrekingen en het vergroten van het bewustzijn van Amsterdammers over het belang van toegankelijkheid. GroenLinks wil dat deze 10 speerpunten worden meegenomen in het nieuwe Plan van Aanpak Toegankelijkheid dat de gemeente Amsterdam binnenkort zal opstellen. 

Dat er nog veel te doen is de stad bleek uit rolstoelschouwen die onlangs door de GroenLinks fracties Oost en Zuid werden gehouden. GroenLinks woordvoerder Femke Roosma “Dan pas zie je hoeveel obstakels en  blokkades er in de openbare ruimte zijn. Ook zijn veel winkels nog niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Als we willen dat iedereen participeert in deze stad, dan moeten we ook zorgen dat de stad toegankelijk is voor iedereen.”

0 Comments

Huurders met lage inkomens profiteren niet van woningmarktdeal

3/2/2014

0 Comments

 
14 februari 2013


Het woningmarktakkoord dat minister Blok deze week met de oppositie sloot is een verbetering ten opzichte van het regeerakkoord. GroenLinks in Amsterdam is blij dat de huren gebaseerd op 4,5% WOZ waarde van tafel zijn en dat huurverhogingen voor de middeninkomens zijn beperkt. Maar de lage inkomens profiteren niet van dit akkoord en de verhuurdersheffing blijft onverminderd hoog.

Femke Roosma, gemeenteraadslid voor GroenLinks: “Ik ben blij dat een aantal desastreuze plannen van tafel zijn. De extreme huurverhogingen voor de middeninkomens zijn beperkt, maar een huurverhoging van 6.5% is nog steeds ontzettend hoog. Bovendien gaan de huurverhogingen voor de lage inkomens gewoon door.”

Ook de verhuurdersheffing blijft met 1.7 miljard een molensteen om de nek van de corporaties. Roosma daarover: “Linksom of rechtsom moeten de huurders die 1.7 miljard ophoesten en er is geen ruimte meer voor corporaties om te investeren in de sociale woningmarkt.”

De actie Huuralarm! van de Woonbond gaat dan ook gewoon door. Deze actie bestaat uit een petitie onder het motto “Houd huren betaalbaar en trek de woningmarkt uit het slop”.GroenLinks Amsterdam roept iedereen op de petitie -huuralarm.petities.nl - te ondertekenen.Op dinsdag 12 maart om 12.00 uur is er een demonstratie Huuralarm! op Het Plein in Den Haag. De Huurdersvereniging Amsterdam zal mogelijk voor bussen naar Den Haag zorgen.

0 Comments

GroenLinks: Bezuinigingen op de zorg aan huis raken meest kwetsbare Amsterdammers

3/2/2014

0 Comments

 

20 december 2012

Het kabinet Rutte-Asscher gaat snoeihard bezuinigen in de zorg. De gemeente Amsterdam zal verantwoordelijk worden voor de zorg aan huis, maar krijgt hier veel te weinig geld voor. De rekening van het kabinetsbeleid dreigt terecht te komen bij de meest kwetsbare Amsterdammers. Dat is voor de Amsterdamse GroenLinks-fractie onacceptabel.
Daarom heeft GroenLinks-woordvoerder Femke Roosma het Amsterdamse college gevraagd er bij het kabinet aan te dringen om deze onverantwoorde bezuinigingen op zorg . GroenLinks diende hiertoe samen met SP, CDA, Trots, Red Amsterdam en Partij voor de Dieren een motie in.


Femke Roosma: “Het kabinet verhoogt de drempel voor zware zorg binnen zorginstellingen en bezuinigt tegelijkertijd op de zorg aan huis en op de dagbesteding. Dat is een onmogelijke combinatie.”Het kabinet wil 75% bezuinigen op het budget voor huishoudelijke verzorging. Wat overblijft moet verdeeld worden over tienduizenden Amsterdammers, waarvan we nu al weten dat zeker 70% een alternatief niet kan betalen. Verder bezuinigt het kabinet fors op persoonlijke verzorging en de dagbesteding, vaak een levensbehoefte van kwetsbare groepen. De inkomensvoorzieningen voor chronisch zieken en gehandicapten worden gehalveerd. Roosma: “De zorg aan huis verschraalt, mantelzorgers zullen overbelast raken en participatie van dementerende ouderen, gehandicapten, en dak- en thuislozen, komt zwaar onder druk te staan. Deze plannen treffen de meest kwetsbare Amsterdammers en zullen leiden tot vereenzaming en verwaarlozing. De kabinetsplannen zijn niet alleen onaanvaardbaar, maar met een geringer budget voor de gemeente Amsterdam ook onuitvoerbaar. Ze moeten daarom van tafel.”

0 Comments

GroenLinks blij met afstel nieuw splitsingsquotum

3/2/2014

0 Comments

 
17 december 2012

Niet nog minder betaalbare huurwoningen in Amsterdam

De fractie van GroenLinks in de Amsterdamse gemeenteraad is blij met het collegebesluit om geen nieuw quotum splitsingsrechten voor particuliere huurwoningen in te stellen. Hierdoor blijven betaalbare huurwoningen voor de stad behouden, die anders verkocht zouden worden.

Femke Roosma, woordvoerder Wonen van GroenLinks Amsterdam: “De Donnerpunten zorgden al voor vermindering van het aantal betaalbare huurwoningen in Amsterdam. Het kabinet Rutte-Asscher heeft gekozen voor maatregelen om nog meer woningen uit de sociale voorraad te laten verdwijnen. GroenLinks vindt juist dat we zuinig moeten zijn op de betaalbare huurwoningen in deze stad en ze niet in de uitverkoop moeten doen.

Daarom is het goed dat het college er voor kiest om te doen wat het kan om die voorraad zoveel mogelijk op peil te houden en af te zien van een nieuw splitsingsquotum voor particuliere huurwoningen. Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar er komt in elk geval geen schepje bovenop.”

Door de maatregelen die in het Regeerakkoord tussen VVD en PvdA zijn opgenomen zullen er meer woningen boven de huurtoeslaggrens uitkomen, gesplitst en verkocht worden. Naar schatting zijn dat in Amsterdam in de komende 2 jaar tussen de 7.000 en 11.000 woningen. Daarmee neemt de voorraad betaalbare particuliere huurwoningen sterk af.
0 Comments

Zorg voor Amsterdam

3/2/2014

0 Comments

 
12 december 2012


Het kabinet Rutte II gaat enorm bezuinigen op de zorg en met name op de zorg waarvoor de gemeentes verantwoordelijk zijn of straks verantwoordelijk worden.

Dat betekent voor Amsterdam een bezuiniging van 250 miljoen euro op de zorg. Om een idee te geven van de omvang: de héle zorgbegroting van de gemeente Amsterdam bedraagt nu zo’n 150 miljoen euro. Een onmogelijke opgave met enorme gevolgen voor de huishoudelijke verzorging, de dagbesteding en de persoonlijke verzorging.

Een onmogelijke bezuiniging die de meest kwetsbare Amsterdammers raakt. Daarom hebben verschillende Amsterdamse partijen, waaronder GroenLinks, zich verenigd in het actiecomité Zorg voor Amsterdam die deze bezuinigen van tafel wil!

In de plannen van het kabinet Rutte II wordt driekwart van de huishoudelijke verzorging wegbezuinigd. Huishoudelijke verzorging dreigt een minimale armoedevoorziening te worden in plaats van een voorziening voor iedereen die dat nodig heeft. De ondersteuning, verzorging en begeleiding worden overgeheveld naar de gemeentes, maar die moeten dat met een fikse korting van 25% doen. Dit betekent onder meer dat de dagbesteding van (demente) ouderen, gehandicapten, dak- en thuislozen onder grote druk komt te staan, en dat terwijl contact met anderen voor deze groepen een essentiële zorgbehoefte is. Tenslotte wordt de kortdurende persoonlijke verzorging wegbezuinigd: als je korter dan 6 maanden verzorging nodig hebt, wordt je geacht zelf een oplossing te zoeken.

Deze plannen leiden tot vereenzaming, een grotere druk op mantelzorgers en verschraling van de zorg aan huis. En die verschraling van zorg aan huis is extra problematisch nu het kabinet wil dat mensen met zware zorg thuis blijven wonen en niet meer in instellingen terecht kunnen (extramuralisering van mensen met zorgzwaartepakket 4). Ook zullen vele thuiszorgmedewerkers hun baan verliezen. 

 

Zorg voor Amsterdam gaat de komende maanden actievoeren om de impact van deze bezuinigingen duidelijk te maken. Deze bezuinigingen moeten worden teruggedraaid! Op 16 januari 19.30 uur organiseert Zorg voor Amsterdam een Hoorzitting om de persoonlijke verhalen van de mensen die met deze bezuinigingen te maken krijgen laten horen.

0 Comments

GroenLinks steunt actie Huuralarm! van de Woonbond

3/2/2014

0 Comments

 



7 december 2012

Huurders in Amsterdam kunnen de borst nat maken, want de huursector gaat het zwaar ontgelden in het nieuwe Haagse regeerakkoord van VVD en PvdA. Maar het maatschappelijk verzet tegen de Kabinetsplannen groeit. Niet alleen de Woonbond, organisaties van huurders en woningcorporaties maken bezwaar, ook andere maatschappelijke organisaties en politieke partijen laten van zich horen.

Kern van het akkoord is dat er met ingang van 2013 een verhuurderheffing wordt ingevoerd die oploopt tot een bedrag van € 2 miljard in 2017. Daardoor worden huurders met enorme huurverhogingen geconfronteerd. En de corporaties houden onvoldoende geld over om te investeren in nieuwbouw, renovatie en energiebesparende maatregelen.

Michiel Geuzinge, oud-voorzitter van de PvdA in Amsterdam heeft daar bijvoorbeeld het volgende over gezegd: “Over deze plannen hebben we grote zorgen die zo langzamerhand overgaan in verzet.”

De Woonbond doet een klemmend beroep op de politiek in Den Haag om niet akkoord te gaan met de verhuurderheffing. De huurverhogingen en investeringsstops die daar het onvermijdelijke gevolg van zijn moeten worden voorkomen. Tegelijkertijd heeft de Woonbond een petitie online gezet onder het motto “Houd huren betaalbaar en trek de woningmarkt uit het slop”. De petitie staat hier: huuralarm.petities.nl

Femke Roosma, gemeenteraadslid voor GroenLinks in Amsterdam: “We moeten met z'n allen laten weten dat dit echt niet kan. Ondersteun de actie Huuralarm! en teken de petitie van de Woonbond. Van dit regeringsbeleid zal de Amsterdamse huurder ernstig last krijgen”.

Met ingang van deze week heeft de Woonbond ook een speciale actiewebsite gelanceerd, http://www.actiehuuralarm.nl/  

0 Comments

GroenLinks: Financiƫle maatregelen nodig tegen harde bezuinigingen in zorgdomein

3/2/2014

0 Comments

 
21 november 2012

Het nieuwe regeerakkoord is een financiële en sociale ramp voor het zorgdomein in Amsterdam. Dat stelt Femke Roosma, woordvoerder zorg van de GroenLinksfractie in Amsterdam. Zo wordt de hulp bij het huishouden door het kabinet Rutte-Asscher voor driekwart wegbezuinigd, komt er een grote korting op de dagbesteding van verstandelijk beperkten en demente ouderen en worden inkomensregelingen voor chronisch zieken en gehandicapten gehalveerd. Vandaag stelt de GroenLinks fractie voor om alvast 4 miljoen euro extra te reserveren, om zo de gevolgen van kabinetsbeleid voor de Amsterdamse minima enigszins te kunnen verzachten.

Het nieuwe kabinet heeft besloten om veel meer zorgtaken door gemeentes te laten uitvoeren, maar die krijgen daar veel minder geld voor. Roosma heeft hier geen goed woord voor over: “Den Haag kiept de asociale bezuinigingen over de schutting en laat de gemeentes het vuile werk opknappen.” De schattingen zijn dat Amsterdam straks 220 miljoen euro moet bezuinigen op zorg. “Een onmogelijke opgave. Als de plannen doorgaan staat het nu al vast dat duizenden Amsterdammers hun thuiszorg of dagbesteding gaan verliezen.” Aldus Roosma.

De plannen hebben ook gevolgen voor vele mantelzorgers die nu nog dankzij de dagbesteding af en toe ontlast kunnen worden, en voor honderden thuiszorgmedewerkers die met de bezuinigingen hun baan verliezen. Roosma: “Ik kan me niet voorstellen dat de PvdA hier haar handtekening onder wil zetten.”

Bij de bijstelling van de begroting stelt GroenLinks vandaag voor om de onderbesteding van 4 miljoen euro op de WMO te reserveren in een speciaal potje “Reserve Gevolgen Rijksbeleid Zorg- Participatie.”
0 Comments

Amsterdamse daklozenkrant kan door

3/2/2014

0 Comments

 
9 november 2012

De Amsterdamse daklozenkrant krijgt weer wat financiële lucht. Op initiatief van GroenLinks geeft de gemeente Amsterdam voor 2013 een garantstelling van 50.000 euro aan de Stichting Z!. Stichting Z! is uitgever van de daklozenkrant in Amsterdam en biedt aan ruim 170 dak- en thuisloze verkopers de mogelijkheid contacten op te doen en een basis voor een eigen inkomen te leggen.

Stichting Z! verkeert al een aantal jaar in financieel zwaar weer door dalende verkopen. Met deze garantstelling kan de stichting doorgaan met het omvormen van de organisatie en projecten opzetten waarmee zij meer en andere inkomsten kunnen generen: zoals de nieuwe hesjes voor verkopers en het project ‘Vrienden van Z!’.  Een ruime meerderheid van de gemeenteraad steunde dit voorstel van GroenLinks.

Woordvoerder Femke Roosma is blij met de extra steun aan de daklozenkrant. “Het zou doodzonde zijn als de daklozenkrant het hoofd niet boven water kan houden. Stichting Z! heeft met deze garantstelling de nodige tijd om hun stichting om te vormen naar een duurzame organisatie. Dak- en thuislozen kunnen met de verkoop van deze krant eigen geld verdienen en bouwen aan hun sociale contacten: zo houden ze hun herstel in eigen hand.”

Stichting Z! ontvangt geen structurele subsidie. De verkopers kopen de krant in voor € 1,10 en verkopen deze vervolgens op straat voor € 2,-; de winst is voor de verkoper zelf. Stichting Z!, de uitgever van de krant, bestaat uit vrijwilligers, freelance journalisten en een paar vaste medewerkers.

0 Comments

Amsterdam: 10 x Toegankelijker!

3/2/2014

0 Comments

 
26 oktober 2012


Amsterdam is een prachtige stad. De 400 jaar oude grachten, de bruggen en bruggetjes, de grachtenpanden, het Spui en Dam met hun Portugese keitjes, en overal fietsen. Een prachtige stad, maar niet voor iedereen is die stad even goed te bezichtigen, laat staan even goed in te wonen, werken en leven. Wanneer je in een rolstoel zit, is het helemaal een crime om je door deze stad te verplaatsen.

Dat bleek wel uit de rolstoelschouwen die GroenLinks in de stadsdelen Oost en Zuidhield (en in vele andere Europese steden: zie http://www.wheelchairsurvey.eu/). Aflopende stoepen, te hoge brievenbussen en pinautomaten, fietsen en terrassen die de stoep blokkeren, winkels met hoge drempels, enzovoort. En toegankelijkheid is niet alleen een probleem in de openbare ruimte: ook sportvoorzieningen, het openbaar vervoer, scholen, musea (EYE) en andere gebouwen werpen vaak nog belemmeringen op voor mensen met een beperking. Amsterdam moet nog veel toegankelijker!

Niet dat Amsterdam de afgelopen jaren heeft stilgezeten. In tegenstelling tot de Nederlandse regering heeft Amsterdam wél Agenda 22 onderschreven. Agenda 22 staat voor de 22 regels die de Verenigde Naties hebben opgesteld om te waarborgen dat mensen met een beperking gelijke kansen hebben op het gebied van wonen, werk, school, vrije tijd of mobiliteit. Amsterdam heeft zich daarmee gecommitteerd aan het toetsen van gemeentelijk beleid op toegankelijkheid en bruikbaarheid voor mensen met een beperking en aan het maken van dit beleid sámen met belangenorganisaties en ervaringsdeskundigen. Ook is er op initiatief van GroenLinks een stadsergonoom gekomen die gemeentelijk beleid toetst op toegankelijkheid en bruikbaarheid. Daarnaast is bij de laatste WMO nota een door GroenLinks gevraagd om een hernieuwd Plan van Aanpak Toegankelijkheid: waar moet de stad de komende jaren aan werken wanneer het gaat om toegankelijkheid? Want er is nog veel te doen en veel te verbeteren.

Maar beleid over toegankelijkheid moet niet gemaakt worden op de tekentafels van ambtenaren, maar vooral door hen die dagelijks de beperkingen ervaren die de samenleving voor hen opwerpt (want mensen hebben geen beperkingen, de samenleving heeft beperkingen). Daarom wil GroenLinks Amsterdam met ervaringsdeskundigen ook een eigen plan voor een toegankelijk Amsterdam maken. Door de tien grootste knelpunten op het terrein van toegankelijkheid te benoemen en voorstellen voor oplossingen aan te dragen maken we Amsterdam 10x Toegankelijker. 10x Toegankelijker is weer een volgende stap naar de volledig toegankelijke stad die Amsterdam moet (willen) zijn.   

Wie denkt er mee?!  

0 Comments
<<Previous
Forward>>

    Author

    Write something about yourself. No need to be fancy, just an overview.

    Archives

    March 2014

    Categories

    All

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.